In Maankwartier reiken de noord- en zuidzijde van Heerlen elkaar over het spoor de hand. Maankwartier maakt de stad heel. Het station dat altijd een barrière is geweest, wordt opgenomen in een dynamisch nieuw stadsdeel. Waar winkelen, horeca, wonen en kantoorruimtes worden gecombineerd in een betoverende microkosmos.


Wat elders ondenkbaar is, is in Maankwartier vanzelfsprekend. Indrukwekkende luchtbogen, hardstenen trappen, majestueus hoge plafonds; in Maankwartier kan de moderne stadsmens opgelucht ademhalen. Zo kan het dus ook! Niet gebouwd voor rendement, maar om de ziel te voeden.

 

"Het gaat er niet om wat we uit deze plek kunnen halen. Het gaat om wat je teruggeeft aan de stad"

NOORD

Dit is het gedeelte tussen de Hoppenhof, Looierstraat en Spoorsingel. Hier vindt u straks appartementen, winkels, het Maanplein met de ingenieuze zonnespiegel (de Heliostaat), het Noordplein en een ondergrondse parkeergarage.

 

ZUID

Dit is het gedeelte grenzend aan het Stationsplein en de Saroleastraat. Hier zijn appartementen, winkeltjes, een gedeelte van het hotel, een parkje en een ondergrondse parkeergarage geplan

 

PLAAT

Dit deel is de verbinding tussen de zuid- en de noordzijde van Maankwartier en ligt als een plaat over de bundel van treinsporen. Hier komen het nieuwe NS-station, NS-winkeltjes, kantoren en een gedeelte van het hotel.

MAANKWARTIER IN CIJFERS

Maankwartier wordt met recht een megaproject genoemd. Met een totaal bouwvolume van ruim 90.000 m² bruto vloeroppervlakte. Daarvan is 12.000 m² voor detailhandel, 7.500 m² voor hotels/horeca en 13.900 m² voor kantoren. In totaal komen er 125 koop- en huurwoningen. Het project moet in 2016 klaar zijn.