Maankwartier is niet van deze wereld. Dat voel je meteen als je bijvoorbeeld door een van de grote poorten het complex binnenloopt. Niets is hier rechttoe rechtaan, niets is alleen maar functioneel. Het complex zit vol verrassingen, hoogteverschillen, doorgangen, poorten, trappen en pleinen. Maankwartier is één groot kunstwerk, ontworpen door de Heerlense kunstenaar Michel Huisman.

 

Door de robuuste materialen krijg je het gevoel dat Maankwartier er altijd al heeft gestaan. Het complex rijst als een berg op uit de grond, met grote kadewallen aan de buitenkant, en steunberen begroeid met lang gras. Maar dit zijn geen muren die afsluiten. Ze verbinden juist met de rest van de stad, met het verleden én met de toekomst.

 

maankwartier-kunstwerk-heerlen.jpg

heerlen-maankwartier-architectuur.jpg


De grote boogramen met stoere aluminium kozijnen doen denken aan de mijngebouwen van weleer. En ook de Romeinen, die Heerlen ooit op kaart zetten, drukten hun stempel op Maankwartier met zijn imposante luchtbogen. Maar de sfeer is er niet nostalgisch. Het hele complex straalt juist een geloof uit in een hoopvolle toekomst. Met de groene dakbegroeiing en de ingenieuze Heliostaat op het centrale Maanplein, die de zon volgt en haar licht vangt.

 

"Stel je voor dat je over de hardstenen trappen loopt onder de hoge toegangspoort naar het Maanplein. Dan heb je het gevoel dat je hebt in wereldsteden"